Dashuria është një gjendje kimike e mendjes sonë, e cila është pjesë e gjeneve tona dhe e ndikuar nga edukimi ynë. Ne jemi të prirur për romancë, sepse supozohet të jemi prindër të dashur, që kujdesen për foshnjat e pafuqishme.

  • Çfarë është në të vërtetë dashuria dhe çfarë ndodh në trupin tonë?
  • Çfarë na bën të biem në dashuri dhe siguron që të qëndrojmë në atë gjendje
  • Çfarë na tërheq me dikë fillimisht, janë feromonet apo thjesht përshtatemi me “modelin e dashurisë”?

Dashuria romantike na gjallëron dhe na motivon njëkohësisht. Ajo është gjithashtu thelbësore për vazhdimin e species sonë. Pa dashurinë romantike, ne do të jetonim në një shoqëri krejtësisht të ndryshme, që do të ngjante më shumë me disa (jo të gjitha) nga qarqet sociale në botën shtazore. Kimikatet që veprojnë në trurin tonë, kur ne jemi të dashuruar, shërbejnë për disa qëllime dhe qëllimi kryesor është vazhdimi i specieve tona. Këto kimikate janë ato që na bëjnë të duam të formojnë familje dhe të kemi fëmijë. Pasi të kemi fëmijë, ato kimikate ndryshojë për të na inkurajuar të qëndrojmë së bashku për t’i rritur këta fëmijë. Pra, në një farë kuptimi, dashuria në të vërtetë është një varësi kimike që ndodh për të na mbajtur të riprodhuar .

Pavarësisht nga vendi apo kultura, dashuria romantike luan një rol të rëndësishëm. Edhe pse dallimet kulturore se si shfaqet dashuria ndryshojnë në një masë të madhe, fakti se dashuria romantike ekziston është i padiskutueshëm.
Por çfarë është ajo që na bën të biem në dashuri me dikë, madje që në shikim të parë?

Ne të gjithë kemi një model për partnerin ideal të ngulitur diku në nënndërgjegjeshëm tonë. Është kjo hartë dashurie, që vendos se cili person në një ambient të mbushur me njerëz kap syri ynë. Por si është formuar ky model?

Paraqitja
Shumë studiues kanë spekuluar, se ne priremi për të hulumtuar tek anëtarët e gjinisë së kundërt që na kujtojnë prindërit tanë. Disa kanë gjetur madje, se ne priremi të jemi të tërhequr për ata, të cilët na kujtojnë veten. Në fakt, psikologu David Perrett, në Universitetin e St Andrews në Skoci, bëri një eksperiment, në të cilin ai shndërroi një foto të digjitalizuar të fytyrës së vetë subjektit në një fytyrë të seksit të kundërt. Pastaj, i kërkoi subjektit të zgjidhte nga një seri e fotografive, të cilën ai ose ajo e zgjodhi si më tërheqës. Sipas Dr. Perrett, subjektet e tij gjithmonë preferuan shndërrimin e versionit të fytyrës së tyre (ata nuk e njohën atë si fytyrën e tyre).

Personaliteti
Ashtu si pamja, ne priremi për të formuar preferencat tona për ata që na kujtojnë prindërit tanë (ose të tjerët afër nesh gjatë fëmijërisë), për shkak të kuptimit të tyre, personalitetit, humorit, çfarë i pëlqen apo nuk i pëlqen, etj.

Feromonet
Tema e debatuar për feromonet e njeriut ende mbart një peshë të konsiderueshme në fushën e kërkimit të dashurisë. Fjala “Pheromone” vjen nga fjalët greke pherein dhe hormon , që do të thotë “bartës eksitimi”.

Ekzistenca e feromoneve tek njeriu u zbulua në vitin 1986 nga shkencëtarët në Qendrën Kimike Senses, në Filadelfia dhe homologes të saj në Francë. Ata i gjetën këto kimikate në djersën e njeriut . Edhe VNO është zbuluar tek disa njerëz, por jo tek të gjithë. Edhe në qoftë se VNO nuk është e pranishme tek të gjithë ne, ka ende dëshmi, se aroma është një aspekt i rëndësishëm i dashurisë (vini re ku lulëzon industria e parfumeve). Në një eksperiment, një grupi femrash iu vunë përpara këmishët me djersë të një grupi meshkujsh dhe iu kërkua të zgjidhnin atë për të cilin ato ndjenin më shumë “tërheqje”. Ashtu si në botën shtazore, shumica e femrave zgjodhën një këmishë nga mashkulli, sistemi imunitar i të cilit ishte më ndryshe nga ai i saj.